Точка духовной кристализации украинского общества

“Мир прост. Все сложности в голове”. Станислав Овчаренко

  • 

Олег Білорус: До Росії переїджають переважно бомжі, алкоголіки… або родичі

150131_200907131349031Олег Білорус, Голова комітету закордонних справ Верховної Ради дав інтерв’ю нашому кореспондентові Нелі Овчаренко щодо конфліктних колізій з Росією. Звичайно, як досвідчений дипломат, пан Білорус був стриманий у висловах – але відчувалося, що усе, що заподіє Росія, Кремль – не пройде поза увагою української держави
Н.О. Як Ви співпрацюєте з урядом, якщо немає міністра закордонних справ?
О.Б. Я проводжу засідання Комітету, завжди закликаю членів комітету виступати в експертній якості, захищаючи національні інтереси України, а не виступати лише представниками фракцій, тому що часом комітети впадають в надмірну політизацію своєї діяльності В комітеті закордонних справ цього немає це дозволяє нормально ритмічно працювати на результат. Я би рекомендував іншим комітетам ВР стать на експертний шлях захисту нац. інтересів.
Н. О. Скажіть будь ласка – яке відношення до Росії?
О.Б. Відношення до Росії у нас абсолютне нормальне. Бо ми весь комітет виступають всі її члени – а це більше ніж півтора десятків представників, виступають за нормалізацію політичних, економічних і гуманітарних стосунків з Росією на базі рівноправного взаємовигідного стратегічного партнерства – а для цього - це і було предметом парламентських слухань, і предметом обговорень на недавній міжнародній конференції на рівні СНД і та Західноєвропейського Союзу за участю ВР – ми говорили про те, що треба вирішувати проблеми, які нагромадилися у українсько-російських стосунках – виходячи з інтересів обох країн, а не з інтересів однієї країни. В Комітеті немає представників, які б виступали б негативно, неконструктивно по відношенню до нашого північно-східного сусіда. І думаю, що наш комітет і далі буде працювати як стосовно російсько-українських чи українсько-румунських відносин і інших на напрямі позитивного вирішення і проблем з кордонами демаркації та демілітації, і наших кордонів по суші, по акваторії Азовського та Чорного морів. Стосовно Румунії було рішення Міжнародного суду. У нас з цим нема проблем – ми готові провести майбутню зустріч на рівні Комітетів з закордонних справ з Румунією, Молдавією. Була домовленість з керівництвом Державної Думи про регулярні зустрічі на рівні Комітетів закордонних справ.
Н.О. Чи допускаєте Ви, (а ми допускаємо), що Росія можливо буде чинити з Україною так само, як з Грузією – видасть паспорти жителям Криму – а потім претендуючи на Крим як свою територію? Чи готові Ви до такого повороту подій?
О.Б.Ми такий варіант подій знаємо – знає і уряд, і на Ваше питання – як їм взаємодіяти з урядом (відсутність міністра закордонних справ) – справа утому, що за новим підвищеним статусом Комітету з закордонних справ його голова є за згодою членом колегії Міністерства закордонних справ. Через цей механізм ми здійснюємо прямий, безпосередній та регулярний контроль та координацію на постійній основі як МЗС, так і інших відомств, що мають зовнішні зносити.
Всі ці загрози ми знаємо. І сьогодні коли Росія приступила до реалізації нової програми – раніше вони пробували видавати паспорти у Придністров’ї, Криму, у східних регіонах України - це у них не дуже вийшло у них. Сьогодні вони застосовують інших два прийоми:
По-перше, еміграція у Росію: Вони запрошують наших кваліфікованих робітників та фахівців. Але це не зовсім добре йде – з 10 млн. запланованих за програмою до них переїджають - 2 тис 100 чол., причому це переважно бомжі, алкоголіки… .
Н.О Або родичі…
О.Б. Або родичі. А потім вони повертаються… По-друге, роздають „карти росіян” Це не дуже легальна діяльність – думаю, що наші спеціальні органи мають придивитися до такої діяльності та припинити її. Тут є порушення нашої Конституції та законодавства.
Н. О. А до нас їде бізнес та журналісти…
О.Б. Так, так… Це складає нові труднощі для них. Ми повинні вести діалог, тримати постійні контакти – але головне – Україна є суверенна незалежна держава, проте тут в Криму галасують „що Україна – не держава, лише територія”…



6 Ответов to “Олег Білорус: До Росії переїджають переважно бомжі, алкоголіки… або родичі”

  1. Странник Says:

    (: приятно читать такие блоги. особенно радует маленькое количество спама, а то задрали (: лично мой блог спамят как козлы

  2. olena Says:

    to Странник
    Ваш коментар також схожий на спам. Із-за спаму мені довелося взагалі перенести свій блог на іншу платформу з втратою всіх коментарів.

  3. olena Says:

    Я теж слідкую за цією програмою переселення в Росію. Колись мені одна знайома (кримчанка) вигукувала: “Ми спимо і бачимо, що Крим в Росії”. Але… маючи близьких родичів у Москві та в регіонах Росії, вона туди не поспішає.
    На запитання: “Чому?” відповідає жартами.
    Думаю, якби було переселення бізнесменів або журналістів, продюсерів, та й просто вчених - росіяни про це б голосно кричали.
    А так щось дуже скромно кажуть про кількість. це є головним свідченням про те, в якій країні краще себе почуває людина.

  4. Олеся Says:

    Як на мій погляд, то в Росію наші люди їдуть по трьом (основним, звичайно їх більше) причинам.
    1. Безвізовий режим.
    2. Добре знання російської мови.
    3. Ідентичний менталітет.
    Думаю, що з більшим би задоволенням українці їхали б у Західну Європу. Та от спробуйте! Перетнути кордон не можливо, а без мови, всі потенційні робітники - глухонімі.

  5. Ш-ко Says:

    2 Олеся
    Ну їдуть же ж таки українці в Европу на заробітки. Мові навчаються на місцях.
    А з російським менталітет у східних українців дійсно схожий. Але, навіть у них - не ідентичний. Статистично.
    І все більше заробітчани орієнтуються на Европу, а не на Росію.

  6. Олеся Says:

    Я - зі Східної України (40 км від Росії), тому більше знаюся із людьми, які їдуть на заробітки саме у Росію. І до тих причин, які я назвала вище, дійсно можна додати ще й географічну близкість Росії. Але, як кажуть ті, хто працював там минулі рокі, зараз роботи значно поменшало, бо Росії своїх людей часто нема куди дівати (криза). Западенці ж, звичайно, всі переважно їдуть на Захід. І це дуже, дуже добре! Бо саме ТАМ наше спасіння!

Оставить комментарий