точка духовной кристаллизации украинского общества

“Мир прост. Все сложности в голове”. Станислав Овчаренко

  • 

Пісочниця братів Капранових. Де тут шулерство?

ea82f-230k11Відгук на статтю в „Українській правді”.
Якщо діяти за схемою Генріха Альтшуллера, то треба спитати у симпатичних Братів Капранових:
- а що ви власне хотіли, як ви вбачаєте ідеальну модель української держави?
Чому саму ідею „ідеальної країни” брати Капранови трактують як інфантильну чи шулерську?
Адже для розуміння природних процесів вчені користуються поняттями „ідеально чорне тіло” „ідеальний газ”, „абсолютно низька температура” – і таке інше. Більше того, є у різних країн, якщо не у всіх європейських ідеальний кілограм, літр і таке інше.
У природі, звісно, не існує ідеальних фігур чи форм. Але штучно відтворені, вони допомагають людям осмислювати не тільки фізичну побудову світу, але й людську психіку та режими у яких ця психіка та свідомість нищаться, руйнуються чи лікуються та відтворюються…
Не розуміти цього – значить і бути інфантильним тобто соціально безвідповідальним.
Як брати Капранови.
Але питання залишається: ЯК собі уявляють становлення української державності українські письменники, які за традиціями нашого народу – за інерцією все ще претендують бути „володарями духу”?
Адже наші письменники забули, що
- наша демократія надто молода – та визрівання нашої цивілізації – процес повільніший, ніж життя окремої людини – чи не так?
- альтернативою навіть такої демократії є не досконала демократія – а стрілянина – в подвалі чи на вулицях, все одно?
Наші митці – посміявшись над кандидатами в президенти – уявили собі, що вони НАД процесом, мудріші та щасливіші ніж учасники перегонів чи виборці. Але насправді вони ПОЗА процесом виборів, навіть нижче його. Адже у політиків, як у письменників – та сама normal_zabuzhko_06b1проблема – визнання публіки. Їм, як і політикам кожний скандал – крок до загального визнання.
Чи не так?
Політики шулери? Зараз я не захищаю жодного з них, або не роблю вибір у цьому випадку. Але якщо самі митці задля популярності ґвалтують сексуальну або кримінальну тематику – це що, не шулерство? Одна з найталановитіших авторів Оксана Забужко теж хотіла б про вічне та неосяжне – адже вона професійний філософ та письменник – але вимушена, за публікою – щось патякати про оральний чи вагінальний секс…
Так шулерка Оксана чи ні?
Ні, звичайно.
Я вірю, що ЮВТ – дуже освічена жінка. Але – народжена в соціальних низах – була вимушена здобувати освіту та робити кар’єру. Як відмінниця по життю – має смак не тільки у політиці чи економіці – але й у мистецтві чи літературі. Але як заскавчали монтянші та капранови, як вона подивилася „Ріголетто” та згадала Есхіла…
Ні, оральний секс для письменників та матюки для політиків – це наше, українське! До речі – у чому шулерство кожного з кандидатів у президенти? Я не кажу про ЮВТ – але навіть у Януковича чи нещасного Яценюка? Помилки, фарс – але не шулерство – це точно!
Вони не прикидаються, що хочуть у президенти – вони дійсно цього хочуть, хочуть як діти, як письменники – визнання. Де тут шулерство? Вони УСІ у цьому щирі.
Вони обманюють своїх виборців?
Теж ні. Вони не обманюють СВОЇХ виборців – у кожного він свій.
2. Не можу не повторити тезу, що жахливі наслідки російської та української історії – від ідеологів та політиків – письменників!
Буйна уява одних добра доповнюється сліпою вірою інших – читачів чи слухачів, глядачів… У такому тандемі можна не помітити нічого навіть пришестя голодомору чи масових розстрілів незгодних. Якщо на одному кінці – письменники – на іншому кінці чорного ящика історії – _462344c6528ae078b5c32d5459a613e91розстрільний ліс чи підвал.
Україна як мала історична дитина піднімається на ніжки – намагається йти. Щось не виходить – але пробує. Але тут підбігають великі дядечки у підгузниках – і починають глузувати з історичних, політичних дітей – яким, нарешті вдалося самостійно ходити та діяти.
От і лають висміюють співвітчизників, як це роблять у нерозумних українських сім’ях, породжуючи у дітях почуття непевності у власних силах.
Дійсно – якщо усі політики та журналісти – покидьки – то, як віддзеркалення, вони вказують на те, що МИ УСІ – покидьки та нікчеми – і нічого кращого не заслуговуємо. Ні серед батьків, ні письменників чи митців.
Чи політиків, нарешті.
Щоб це зрозуміти – треба повернутися до початку заявленої теми та спробувати сформулювати питання у дитячій простій формі. Тоді вже точно „дурь видна”.
Не митці, не письменники, навіть не політики винуваті, що доводиться говорити мовою притчі, міфу чи казки. Яка публіка – така й мова до неї.
Бо не почують.
Ми відчуваємо наслідки жахливого нищення національного інтелекту – це треба відтворювати довго, дуже довго…
Тому усі перераховані діячі вимушені кожний свого „Есхіла” вливати у суспільну свідомість маленькими порціями – у великих поки не сприймаються…
Шкода – але доводиться рахуватися.
„Не стріляйте в піаніста – він грає як може”.



4 Ответов to “Пісочниця братів Капранових. Де тут шулерство?”

  1. Gellia Says:

    Авторові великий респект за статтю. Читала на УП братів, перед тим слухала їх на Ері і дивувалася: наче здорові вже дядьки , а все удають із себе підлітків. З одного боку, а з другого - “властителей дум народных”: про політику і політиків нас навчають, не знаючись ні на одному, ні на другому. Як сьогодні нардеп від УНП про економіку на радіо говорив і весь час плутався: то сказав, що на вибори Кабмін вже виділив 700 МІЛІАРДІВ грн, то замість 750 млн наших купюр сказав, що 750 млн доларів пішло на держзакупівлі. Не орієнтується людина в міліонах і міліардах, а туди ж, повчає нас.Цілу годину щось говорив - але я вже жодному слову його не вірила: він, як і брати Капранови, не розуміє, що у пісочнці сидить.

  2. Ш-ко Says:

    +!
    На мій погляд, не так люди не чують, коли їм прямо кажуть прості, але фундаментальні речі, як дехто хоче виглядати орігінальним. Таких оракулів-демосфенів потрібно прямо запитувати, що вони хочуть довести. Вони й самі не знають, що))

  3. sane Says:

    ++

  4. dfn Says:

    “До Арсенія Петровича швидко приєдналася Юлія Володимирівна. Скажіть, будь ласка, чи відрізняється людина, яка насправді працює, від людини, яка на кожному перехресті кричить про те, що вона працює?
    Певно, що відрізняється.
    Маючи за зразок кампанію Путіна часів його першого прем’єрства, штабісти Тимошенко передали куті меду і замість ділових репортажів про здобутки своєї кандидатки вдалися до вуличної агітації, а це не одне й те саме.”

    Це – цитата із статті братів Капранових. Так, перша, на очі прийшлася. І – скажіть відверто – в чому вони неправі? Хіба не шулерство – вулична агитка замість Ділового Звіту про здобутки чи прорахунки. Відкрито й чесно. Я про те вже писав – дайте перелік постанов уряду та їх ефекту.
    Ще цитата: “А як пояснити той факт, що кампанія Тимошенко іноді буквально повторює провальну компанію Януковича-2004? Навіть співати цього року за неї будуть ті самі люди – “Янесука”-Могілевська, Білик та Лорак”

    А це хіба не є точною правдою? Чи розуміє сама Юлія Володимірівна всю дурь такої компанії?
    Так що брати точно і прицільно попадають. А авторові нетреба “про Есхіла та маленькі дози” - Хтось спробував Великими гіркими, але чесними Дозами Правди та Інтелекту наше суспільстов лікувати? Це, мабуть, знаток античної класики Янукович або історик Літвін могли, але не схотіли…

Оставить комментарий