точка духовной кристаллизации украинского общества

“Мир прост. Все сложности в голове”. Станислав Овчаренко

  • 

Архив за Сентябрь, 2009

У Києві завалився готівковий долар

Сьогодні українські банки купують американську валюту в середньому по 8,01 грн./дол., продають – по 8,315 грн./дол., хоча ще вчора курс купівлі-продажу був на рівні 8,43/8,5 грн./дол.

Про це повідомляє Finance.ua.

Пропозиції комерційних банків з купівлі долара коливаються в межах 8,01-8,3 грн./дол., з продажу – в межах 8,27-8,4 грн./дол.

Середній курс купівлі-продажу євро в українських банках також знизився – 12,0124/12,2967 грн./євро порівняно з учорашнім курсом 12,31/12,51 грн./євро.

Пропозиції банків з купівлі євро коливаються в межах 11,8-12,16 грн./євро, з продажу – в межах 12,15-12,7 грн./євро.

Середній курс купівлі готівкового рубля в комбанках порівняно з 29 вересня знизився на 1,4% і становив 0,2668 грн./рубль, продажу – на 0,5%, до 0,2803 грн./рубль. Пропозиції банків з купівлі російської валюти коливаються в межах 0,260-0,2745 грн./рубль, з продажу – в межах 0,275-0,290 грн./рубль.

Середній курс купівлі долара у банках Києва становить 8,2210 грн./дол., …

На Київщині мисливець застрелив пенсіонера

У Фастівському районі Київської області мисливець через необережне поводження зі зброєю застрелив 70-річного пенсіонера, який збирав качани на кукурудзяному полі.

Як повідомили УНІАН у Центрі громадських зв’язків Головного управління МВС України в Київській області, пенсіонера з вогнепальним пораненням у паху знайшли посеред поля родичі.

Як встановили співробітники міліції, постріл було здійснено з мисливського карабіну «ЗАУЕР-202», що належить 35-річному жителю Житомирської області. В подальшому з’ясувалося, що чоловік за збігом обставин приїхав у той же час і на те саме місце, де перебував пенсіонер, перевірити та пристріляти свою рушницю. Він встановив у полі мішень на відстані 400 метрів та кілька разів вистрілив. Про смертельне поранення людини мисливець навіть не здогадувався, склав рушницю і поїхав на автомобілі додому.

Наразі співробітники фастівської міліції порушили кримінальну справу за статтею 119 Кримінального кодексу України (вбивство через необережність). Подібний злочин …

Заступник Генпрокурора - про продаж ОПЗ: конкурсу не було

Заступник генерального прокурора України Тетяна КОРНЯКОВА заявляє про відсутність підстав для порушення кримінальної справи за результатами конкурсу з продажу Одеського припортового заводу.

Про це Т.КОРНЯКОВА повідомила в ексклюзивному інтерв`ю УНІАН.

«Для кримінальної справи потрібно, щоб державі був завданий збиток. Для того, щоб визначити, чи завданий збиток, необхідно, щоб цей конкурс відбувся, а, як відомо, комісія Фонду держмайна визнала цей конкурс таким, що не відбувся», - сказала Т.КОРНЯКОВА.

Заступник генпрокурора підкреслила, що тільки визнання конкурсу таким, що відбувся може стати підставою для вивчення фактів про об`єктивність вартості продажу, а також про відповідність проведення процедури національному законодавству. «Конкурсу не було, тому говорити про притягнення до кримінальної відповідальності поки, на мій погляд, підстав немає. Але кожне звернення ми розглядатимемо», - підкреслила вона.

При цьому Т.КОРНЯКОВА повідомила, що в даний час до Генеральної прокуратури не надійшло жодного звернення, …

США скептично оцінюють шанси договору між НАТО і ОДКБ

Адміністрація Сполучених Штатів розглядає ініціативу підписання угоди про співпрацю між НАТО та Організацією договору про колективну безпеку (ОДКБ), але ставлення до її перспектив у американського керівництва є скептичним.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив заступник міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Олександр ВЕРШБОУ, відповідаючи на запитання під час виступу в Дипломатичній академії у Києві.

«Ми поки що не переконані, що ОДКБ зараз вийшла на рівень НАТО, щоб підписувати з нею будь-які договори», - сказав О.ВЕРШБОУ.

Довідка УНІАН. Військово-політичний союз ОДКБ утворений на основі Договору про колективну безпеку, підписаного 15 травня 1992 року в Ташкенті.

14 травня 2002 року Договір про колективну безпеку був перетворений у міжнародну організацію, а 2 грудня 2004 року ОДКБ був наданий статус спостерігача у Генеральній Асамблеї ООН.

В ОДКБ входять 7 постійних учасників: Росія, Білорусь, Вірменія, Киргизія, Казахстан, Таджикистан …

У Литві введуть кримінальне покарання за заперечення агресії СРСР

Литовський парламент схвалив поправки до Кримінального кодексу, які вводять покарання за заперечення чи виправдання радянської агресії проти цієї держави.

Як передає Газета.ру, за ухвалення даних поправок, ініційованих консерватором Вілією Алякнайте-Абрамікене, в першому читанні проголосував 41 парламентарій, проти - 13, утрималися 25 депутатів.

У свою чергу представник опозиційних соціал-демократів Вітяніс АНДРЮКАЙТІС критично висловився про поправки, заявивши, що вони політизують історію, а твердження про те, що такі поправки «потрібні відповідно до ініційованої Євросоюзом угоди про боротьбу з расизмом і ксенофобією, вводять в оману».

На його думку, такі поправки не вміщуються в рамки демократичних принципів.

Поправки передбачають покарання «за виправдання злочинів СРСР або нацистської Німеччини проти людяності» позбавленням волі на строк до двох років. Згідно із змінами до Кримінального кодексу, штраф, арешт або позбавлення волі строком до двох років загрожує тому, хто публічно висловив «схвалення агресії СРСР …

Німецький фонд фінансує конкурс на підтримку літніх людей

1 жовтня, у Міжнародний день людей похилого віку, в Україні буде оголошено про новий конкурс проектів на підтримку літніх людей, який фінансуватиме німецький фонд EVZ («Пам’ять, Відповідальність, Майбутнє»).

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова правління фонду EVZ доктор Мартін ЗАЛЬМ.

За його словами, проекти фінансуватимуться у рамках програми «Місце зустрічі – діалог», яка виконується в Україні, Росії та Білорусі. Метою програми є визнання громадського потенціалу жертв Другої світової війни, ознайомлення молоді з їхнім досвідом, формування поваги, розуміння до тих, хто вижив у “тоталітарному лихолітті”.

“Ми знаємо, що майже усі люди старшого покоління в Україні постраждали від Другої світової війни. Тому ми хочемо звернути увагу на соціальне становище цього покоління, сприяти підвищенню соціальної зацікавленості суспільства людьми похилого віку і зробити свій внесок у те, щоб наступні покоління почули історії їхнього життя », …

Пресс-служба А. Фельдмана о тактике дестабилизации перед выборами

feldman_alexsandr_news_180x1801«Последние события вокруг КП «Горэлектротранс» в Харькове свидетельствуют о том, что руководство ПР избрало новую тактику дестабилизации ситуации в Украине и бросает местные власти на амбразуру борьбы с правительством. Мы уверены, что речь идет о новой технологии по дискредитации правительства и лично Ю. Тимошенко. На верхнем ярусе этой технологии Секретариат Президента нагнетает панические настроения, НБУ провоцирует обвал национальной валюты, руководители областей и главы райадминистраций саботируют антикризисные меры. На среднем уровне – народные депутаты от ПР блокируют работу парламента и занимаются дискредитацией Ю. Тимошенко в СМИ. А на нижнем – лидеры и руководители избирательной кампаний ПР дают поручения однопартийцам-коммунальщикам устраивать стачки и акции протеста», – говорится в обращении.

«Отдельно хотим отметить, что сами требования КП «Горэлектротранс» – компенсировать долги государства по оплате …

Ющенко вийде в прямий ефір

Сьогодні о 14.00 на зеленій галявині Секретаріату Президента України відбудеться прес-конференція глави держави Віктора ЮЩЕНКА.

Як повідомили УНІАН у Головній службі інформаційної політики Секретаріату Президента, прес-конференцію буде присвячено викликам демократії та забезпеченню національних інтересів в Україні, а також ролі проекту Конституції, запропонованого Президентом України для всенародного обговорення, у знаходженні відповідей на ці виклики.

Глава держави виступить із коротким словом, а потім відповість на питання щодо першого етапу всенародного обговорення проекту Конституції, а також з інших тем, які цікавитимуть журналістів.

Пряму трансляцію заходу вестимуть Національна телекомпанія України, «5-й канал», «24 канал», Всесвітня служба «УТР» та Національна радіокомпанія України.

Офіційний курс валют на 30 вересня

Згідно з інформацією офіційного сайту Національного банку України, на 30 вересня НБУ встановив такий офіційний курс гривні до світових валют:

100 USD – 801.0000 (на 29 вересня – 801.0000),

100 EUR – 1165.3749 (на 29 вересня – 1173.4650),

10 RUR – 2.6618 (на 29 вересня – 2.6524).

“Укрзалізниця” поширить експеримент з продуктовими наборами

У рамках експерименту у жовтні-листопаді 2009 року залізниці України запровадять нову послугу з харчування пасажирів ще в 20 потягах.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі «Укрзалізниці».

Зокрема, це потяги №37/38 Донецьк—Київ, №19/20 Луганськ—Київ, №9/10 Донецьк—Москва, №92/91 Львів—Київ, №99/100 Ужгород—Львів, №77/78 Ковель—Москва, №105/106 Одеса—Київ, №23/24 Одеса—Москва, №123/124 Одеса—Київ, №3/4 Київ—Москва, №101/102 Київ—Херсон, №27/28 Київ—Севастополь, №11/12 Київ—Сімферополь, №81/82 Київ—Ужгород, №111/112 Харків—Львів, №19/20 Харків—Москва, №81/82 Харків—Сімферополь, №79/80 Дніпропетровськ—Київ, №39/40 Севастополь—Київ, №67/68 Сімферополь—Москва.

Зазначена послуга поширюватиметься лише на один вагон СВ і один купейний вагон потягу, а у разі курсування у складі потягу тільки одного вагону СВ в експерименті буде задіяно лише купейний вагон. У цих вагонах пасажирам буде надана можливість скористатися згаданою послугою за бажанням.

Як повідомляв УНІАН, послугу із забезпечення пасажирів продуктовими наборами з включенням їх вартості до вартості проїзного документу було введено експериментально з 7 …