точка духовной кристаллизации украинского общества

“Мир прост. Все сложности в голове”. Станислав Овчаренко

  • 

ИХ НРАВЫ: У Росії можуть заборонити фільм про Івана Грозного

Цар московський Іван Грозний

Цар московський Іван Грозний

“Майдан”

Передмова головного редактора

Іван Грозний - фактично ввів у звичай до ноги вибивати ворогів власної влади. Фільм “Цар” справив дійсно незабутнє враження саме через художнє, не садистське відображення моторошної практики массових “вишуканих” вбивств з кров’ю, брудом та дійсно жахливими “веселощами” царя-маніяка.

Звичайно, дуже багато подібного до дій його наступників - Петра 1, а потім вже - Йосипа Сталіна, і нарешті, Володимира Путіна (вибухи житлових будинків в Москві та інших містах - хіба це не весело?).

Режисер зумів чисто художніми засобами - у майже чорно-білому спектрі відобразити картину кривавої маячні, яка була покликана відтворити “міцну вертикаль влади”. Опричнина була за часів Івна відносно недовго - п’ять років з 1572 по 1577 р.р. - але його існування було квінтесенцією його царювання.

Україна зараз, відокремівшись від путінської Росії, перервала історичну традицію такого царювання.

Але не треба себе обманювати - голод 1933 року показав, що в Росії традиції Івана Грозного “живуть та перемагають”. Зараз теж є діячі в Росії та навіть в Україні, які мріють повестися з нами так, як Іван Грозний - з новгородцями у 171 році.

Є такі мрійники…

Саме вони захищають пам’ять про Івана жахливого так завзято, як і про Сталіна.

Станіслав Овчаренко

Сталін. Вірний учень Івана Грозного

Сталін. Вірний учень Івана Грозного

Автор книг про Івана Грозного В’ячеслав Манягін поширив відеозвернення до президента Дмитра Медведєва, у якому попросив главу РФ негайно зупинити прокат фільму “Цар” Павла Лунгіна. На думку історика, фільм не просто грішить історичними неточностями – він обмовляє засновника російської держави.

“Уявимо собі, що в Америці зняли фільм про Джорджа Вашингтона, в якому перший президент Сполучених Штатів постає як кровожерний маніяк. А потім запустили – стрічку в прокат на яке-небудь національне свято, наприклад, 4 липня. Абсурд!” - обурюється історик з Сергієва Посада. “У Росії фільм Лунгіна – прямий наклеп на російський народ і державу – виходить у день Народної єдності і згоди, 4 листопада”, – заявив він у своєму ролику, викладеному на сайті YouTube.

Крім того, Манягін легко проводить аналогії з сучасною Росією: “А якщо повірити в те, що засновник нашої держави був таким тираном, то можна повірити і в те, що сучасна Росія, як кажуть на Заході, є оплотом тоталітаризму, тиранії, антидемократичною, антинародною державою, якою правлять не зовсім адекватні особи”.

Таким чином, фільм Лунгіна немає нічого спільного з історичною правдою. За словами історика, Грозний, який у фільмі зображений як “шизофренік, садист, маніяк і параноїк”, був вельми успішним політиком: проводив демократичні реформи, удвічі збільшив територію Росії, розгромив Лівонський орден та інше.

Малюта Скуратов. Головний кат Івана Грозного

Малюта Скуратов. Головний кат Івана Грозного

Це вже друге звернення письменника до Медведєва. Перше, письмове, Манягін відправив кілька днів тому і вже встиг одержати відповідь з Управління справами Президента. У ньому сказано, що його лист передано на розгляд у Міністерство культури.

Нагадаємо, що фільм про першого російського царя вийшов в широкий прокат 4 листопада, у день народної єдності. Похмура картина про протистояння Івана Грозного (Петро Мамонов) і московського Митрополита Філіпа (Олег Янковський), уже викликала протести з боку церковників.

Так, глава Союзу православних хоругвеносців Леонід Симонович-Нікшич назвав ідеологічну концепцію фільму “руйнівною”, вимагав “поваги до фігури російського царя” і висловив сумнів у тому, що митрополит Філіп (Количев) був убитий царським опричником.

Лунгіна звинувачували в жорстокості ще на прем`єрах “Царя” – у Каннах і на ММКФ. Проте режисер наполягав, що “не показав і сотої частини тієї жорстокості, тих убивств, які були за Івана Грозного і документально зафіксовані”.

http://www.unian.net/ukr/news/news-349067.html

Ну що, приплили. Церковники (?), що протестують проти екранізації страсного вбивства свого ж святителя Філіпа Московського, описаного у його житіях.
Між іншім вбивство приписують Малюті Скуратову - втіленню, так би мовити, політики Івана Грозного щодо “демократичних реформ, удвічі збільшення території Росії, розгрому Лівонського ордену” (с)
Чого тут більше - намагання за Оруелом “переписати (”вточнити”) історію”? Чи канонізації всіх царів, навіть таких “демократичних реформаторів” як Іван?
Слід додати також, що роль приреченого на загибель священика стала останьою в житті видатного артиста Олега Янковського, який помер у травні 2009.
Особливо розчулює, що людина яка зве себе істориком, закликає заборонити історичного фільма. Пиши книгу, вибивай кошти з Медведева, най він тобі дасть на відбілювання - така порада. Займись чем-то полезньім (с), розкажи нам всім, що Лівонська війна - це перемога і приклад для наслідування. Будемо раді почути, що письмового наказу за підписом Івана Четвертого Малюті не зберіглося, відтак - клевещут. Та й сина Іван-Демократ навряд чи сам вбив, скоріш схоже на проїски іноземних спецслужб.



3 Ответов to “ИХ НРАВЫ: У Росії можуть заборонити фільм про Івана Грозного”

  1. Faber Says:

    Горизонт возмездия
    Украинский правящий класс - это преступное сообщество, которое не может быть посажено в тюрьму. Когда украинские «вельможи» языком болтают - чувствуется, что все они должны болтаться на верёвках.

    http://www.cripo.com.ua/?sect_id=5&aid=84167

  2. rness Says:

    Сколько все таки стереотипов у историков смотрящих на Россию через призму западного либерализма.(я о Вас Станислав). Ну такой, растакой был ИванIV кровавый. Убивец, шизофреник и вообще редиска. Всю Россию утопил в крови. За 37 лет умудрился казнить 4-6 тысяч человек. В его время в Англии(где то столько же жителей) жил-был вполне допропорядочный король ГенрихVIII. Он совершенно допропорядочно казнил 72 тысячи своих сограждан за 20 лет с чем то. Правда делеал он это по закону, при соблюдении всех процедур. Попалась особь в 3-й раз за бродяжничество и раз-два и в петлю. Закон суров, но справедлив. У кого поднимется рука(язык), сказать что то плохое о нем. Другое дело московский варвар. Только не подумайте, что у меня в голове мысль обелить самодержца. Царь и царь. Как и все с кучой оттенков. Есть дела вызывающии отвращение, есть положительные моменты.

  3. Ш-ко Says:

    2 rness
    Звідки у Вас така непогана статистика: “За 37 лет умудрился казнить 4-6 тысяч человек.”? ЦСУ Івана нарахувало?) А яка похибка рахунку?)А ще писали, що він взагалі був добресеньким-добресеньким. Не те, що англійський ірод Генрі-8. ;) Тільки звідки, тоді, безпрецедентне ментальне рабство росіян? Якщо Ви вважаєте, що це не є продуктом історії (диктатур таких, як при цьому Іванові), то Ви - расист. Бо залишиться тільки думати, що така вже фізіологія (генотип) московитів. Невже інтуїція не каже Вам, що щось не складається у Вашому такому погляді?

Оставить комментарий