RSS
07.05.12
gazetavv.com

 Найбільше хімічне підприємство знову опинилося на межі фінансового краху

 

Експерти називають дві причини: погіршення ситуації на світовому і внутрішньому ринках, а також підступи скандально відомого олігарха, який прагне за безцінь прибрати завод до рук. Слід зазначити, що останнім часом банкрутство є перманентним станом колись потужного хімічного підприємства, що забезпечує роботою тисячі громадян, що наповнює державний та місцевий бюджети багатомільйонними надходженнями. Ситуація стала різко погіршуватися з тих пір, як в державну виробничу структуру зайшов менеджмент Дмитра Фірташа.

 

У 2011 році спалахнув скандал навколо неповернення «Сумихімпромом» великих банківських кредитів. Суди різних інстанцій прийняли вельми сумнівні рішення, які не дозволили банкам-кредиторам порушити справу про банкрутство підприємства, в результаті чого фінустанови, по суті, позбулися своїх коштів. Злі язики бачать за цим «зловісну руку» Фірташа. Тим часом якась фірма, нібито близька до його партнеру Фурсіну, почала скуповувати борги ПАТ «Сумихімпром» з великими дисконтами, що ще більше зміцнило думку громадськості в тому, що при злочинній потуранні і навіть при прямому кримінальному співучасті державних чиновників Фірташ і компанія готуються до « прихватизації »підприємства за безцінь.

 

У тому ж 2011 році фінансово-господарська ситуація на «Сумихімпромі» суттєво покращилася, що дозволило губернатору Сумщини Юрію Чмирю бадьоро відрапортувати про «справжньому відродженні» комбінату. У порівнянні з 2010 роком збитки підприємства скоротилися в 28 разів - до 2,6 млн грн. Істотно покращилася завантаження виробничих потужностей. Обсяг реалізації продукції склав 2,114 млрд грн. Випуск складних добрив досяг 361 тис. т, що на 262% вище показників попереднього року. Причому 40% вироблених добрив було відвантажено на внутрішній ринок.

 

Спостерігаючи за настільки вражаючими успіхами, банки-кредитори знову поставили питання про повернення заводом боргів по кредитах. Але менеджмент підприємства всіляко ухиляється від плати за рахунками, використовуючи юридичні та бюрократичні зачіпки. Одночасно продовжилася скупка за безцінь боргів ПАТ різного роду фірмами, за якими явно ховаються ті, хто зацікавлений прибрати завод до рук за копійки.

 

Але до кінця минулого року становище на хімічному комбінаті знову почав погіршуватися. У січні 2012-го ПАТ випустило всього

7,5 тис. т добрив. За даними Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, чистий дохід підприємства в першому кварталі 2012 року знизився на 14%, або майже на 74 млн грн - до 452 400 000 грн. Валовий збиток за цей період склав майже 28 млн грн, хоча в першому кварталі минулого року мала місце, навпаки, валовий прибуток у розмірі 76 млн грн.По думку експертів, до загострення фінансово-господарського становища заводу привело погіршення ситуації на зовнішніх і внутрішніх ринках.

 

В кінці 2011-го складні добрива, в тому числі і нітроамофоска, що є одним з головних продуктів «Сумихімпрому», на світовому ринку стали стрімко дешевшати, що зробило зовнішні поставки нерентабельними. Насамперед знизилися закупівлі на азіатському ринку - великому споживачі складних добрив, у тому числі українського виробництва. Падіння імпорту в Індії та Китаї склало в кінці минулого року і на початку поточного 15-20%, що вдарило по вітчизняним підприємствам. Реалізувати продукцію внутрішнього покупцеві також неможливо, оскільки «Сумихімпром» не витримує конкуренції з постачальниками з Білорусі та Росії, які захопили понад 90% вітчизняного ринку. Ситуація ускладнюється тим, що природний газ, який є не тільки енергоносієм, але й сировиною в цьому виробництві, в Україну дуже дорогий.

 

Але це тільки одна сторона медалі. Багато експертів і учасники ринку вважають, що до банкрутства комбінат підштовхує Дмитро Фірташ, який поклав око на «Сумихімпром» з метою створення хімічної монополії. Напередодні виборів влада не поспішає продавати базовий об'єкт галузі, щоб не давати ще один привід для звинувачень у співучасті в дерибані. Однак «Сумихімпром» є конкурентом хімічної імперії Фірташа, і поки завод не належить олігархові, у підприємства будуть проблеми з відвантаженнями продукції. Тим більше що заводом де-факто керують люди Фірташа. Експерти стверджують, що таким чином олігарх спонукає державу до якнайшвидшої продажу активів за низькою цене.Наліцо всі ознаки злочинної змови влади і олігарха. Замість того щоб змінити менеджмент державного підприємства і вивести завод зі складної ситуації, чиновники демонстративно умивають руки, спостерігаючи за тим, як його доводять до банкрутства.

 

Олександр КАРПЕЦЬ



Погода, Новости, загрузка...


Загрузка...



Другие новости по теме:

Имя:*
E-Mail:
Комментарий:
Введите два слова, показанных на изображении: *



Последние новости





Политика

Общество

Экономика

Мир

Культура

Имхо

Станислав Овчаренко. Издание "Свет и Тени"
© 2006 - 2012. Правила
Обратная связь